fredag 28. januar 2011

Sex i terapirommet

I min forrige jobb arbeidet jeg med markedsundersøkelser, og en god del av de var rettet mot befolkningen. En av kundene mine var Dagbladet, som brukte vårt byrå til å gjøre endel undersøkelser som skulle understøtte saker de ønsket å få oppmerksomhet rundt. Hvis du tar en tur inn på Narvesen og ser kjapt over bladhylla, kan du fort se mengden "slik blir du mer lykkelig" eller "dette gjør nordmenn" overskrifter.

Et tema som avisen var glad i er sex.
De er så glad i dette at det er om å gjøre å skape de mest oppsiktsvekkende overskriftene.
Første gang jeg hadde en forside på Dagbladet, sto det noe slikt:

"500.000 nordmenn ønsker å ha sex på jobben!"

Overskriften var selvfølgelig ikke helt i tråd med hva undersøkelsen vår hadde belyst, men jeg tipper avisen solgte en god del aviser mer enn vanlig den dagen.

Er det en ting jeg lærte ved å gjøre disse undersøkelsene - så er det at vi nordmenn har et sterkt forhold til sex. Uansett alder og om man har det eller ikke, nordmenn har mange meninger og tanker rundt dette temaet.

Vi har sett første sesong av "In Treatment" der både klient og terapeut forelsker seg i hverandre. Den seksuelle spenningen mellom dem skaper fantasier der terapeuten vurderer om han skal skille seg fra sin kone som har vært utro. Han har en indre konflikt der han også tar opp dette med sin egen terapeut og denne situasjonen gjør at hans tilstedeværelse med andre klienter også blir påvirket.

I andre sesong, som vi har startet å se på nå - er det nok en gang et tema at en kvinne har vært tiltrukket av den samme terapeuten da hun gikk hos ham for tjue år siden og det er en seksuell hentydning fra hennes side siden hun føler seg forbigått og ensom.

Aftenbladet hadde en artikkel denne uken angående en psykolog som ble dømt til å betale erstatning for å hatt sex med en klient men frikjent fra tiltalen. (http://www.aftenbladet.no/lokalt/1321182/Psykolog_frikjent_etter_pasientsex.html)
Siden saken ble ført bak lukkede dører har naturligvis ikke pressen særlig detaljert informasjon om hvordan dette har skjedd og forholdene rundt tiltalen.

Jeg kjenner ikke til noe rundt saken og tror det ville være stor forskjell om sivilstatus til både klient og terapeut hadde vært enslig eller om en eller begge samtidig var i et parforhold.

Fritz Perls innledet også et forhold til en mye yngre klient (han var 64 og hun var 32). Han hadde ikke hatt noe samliv med Laura Perls på mange år, men hadde aldri skilt seg fra henne.

Det er tydelig at terapirommet, akkurat som andre arbeidsplasser skaper en arena der seksuell tiltrekkelse finner sted - men at det er opp til terapeuten å sette sine egne regler for hva som er tillatt eller ikke der. I feltet mellom terapeuten og klienten skjer det mye, også seksuelt.

2 kommentarer:

  1. Interessant blogg med spennende tema. Jeg har nå lest en del innlegg i bloggen din, og du skriver veldig bra :-)
    Selvfølgelig måtte jeg legge inn en kommentar på et innlegg om sex, men jeg er jo vel som en gjennomsnittlig dagbladleser vil jeg tro :-)
    Det er en ting jeg lurer på, mener du at det er opp til terapeuten å sette regler for hva som er tillatt?
    Eller for å spør med andre ord, er det greit for en terapeut å ha sex med sin klient?
    Den godeste Perls tillot seg så mangt i forhold til klienter, men som nok ikke ville stille de etiske kravene vi har i dag.

    SvarSlett
  2. Hei, takk for tilbakemeldingen!

    For å si det kort; jeg synes det absolutt ikke er greit for en terapeut å innlede et seksuelt forhold med en klient.

    Det er også helt klare retningslinjer rundt dette, både for terapeuter, psykologer/psykiatere og coacher + annet helsepersonell.

    Det jeg mente med at terapeuten må sette retningslinjer rundt hva som er akseptabelt, er at klienten ikke alltid evner å gjøre dette selv. Dette er selvfølgelig situasjonsbetinget, og kan også være relatert til årsaken til at klienten går i terapi. Er det for eksempel en klient som har problemer med å sette grenser ovenfor andre, kan terapeuten med vilje eksperimentere med dette for å få klienten til å innse hvordan adferden hans er.

    Men det er ingen tvil om at det gjerne oppstår en seksuell spenning mellom klient/terapeut i feltet - og det har blitt skrevet om i blant annet Norsk Gestaltforenings tidsskrift, du kan lese det hvis du er spesielt interessert. Utfordringen er når denne spenningen går over til handling, noe som ikke skal skje.

    Herr Perls var nok ingen moralens vokter, og gjorde en rekke feilgrep i sin karriere som grunnlegger og terapeut - å innlede et forhold til en klient (mens han enda var gift) var et av de.

    SvarSlett