tirsdag 8. februar 2011

Empati?


Skal du praktisere som gestaltterapeut er det viktig å ha empatiske egenskaper for å i det hele tatt benytte seg av teorien i faget. En viktig del av å være terapeut er å kunne ha kontakt med klienten og empati er viktig for at dette skal kunne skje.

For de som har sett den meget underholdende serien Dag blir den manglende evnen til å ha empati for sine klienter et av de humoristiske virkemidlene som serien benytter. En samlivsterapeut som mener at mennesker burde være alene ville nok i virkeligheten fort gått tom for klienter hvis han hadde vært god på å formidle sin egen agenda. Men Dag har jo et brennende ønske om å slippe å treffe klienter og blir like irritert hver gang en ny dukker opp.

Dag har også en flaske whisky stående bak en stolpe på kontoret, og tar seg en dram for å dempe trykket litt. Som kommende terapeut ville jeg nok rådet Dag å oppsøke en kollega og få luftet ut litt av sin aversjon mot andre mennesker, men (heldigvis) er dette en fiktiv person som ikke praktiserer. En tekstforfatter jeg jobbet sammen med i et reklamebyrå sa en gang: "Hvis noen skriver om en hendelse som virker for utrolig til å være sann, så er det faktisk en mulighet at det man beskriver i større eller mindre grad har skjedd en eller annen gang."

I serien "Koselig med peis" møter vi på en gestaltterapeut som har en litt annerledes tilnærming til fagområdet. Hun tyr til et temmelig godt virkemiddel for å få sin klient på gli, nemlig å sjenke henne på rødvin. For de fleste som har vært på fest kan vel kjenne seg igjen at vi blir gode til å snakke med både kjente og ukjente etter et par glass i hvert bein?

Deretter er det snakk om å fødes på ny, en tanke som sikkert flere ville synes godt om - for det er jo ingenting som å reinkarnere seg selv til å bli et bedre menneske uten all den skitne ballasten og historien man drar med seg i sekken. Etter en kort introduksjon og veilledning blir det virkelig snakk om en opplevelse av de store dimensjoner! Terapeuten nærmest tvinger klienten inn i en tova livmor, setter på musikk som skal simulere lyder som et barn hører fra livmoren og fødselen skal sette i gang. Klienten fødes på ny, og gir jordmoren en rak høyre - for så å få igjen med samme mynt.

Vakkert!

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Intressant att läsa din begynnande blogg om gestaltterapi. Har du sett att Cognitus har ett flertal utbildningsfilmer med ledande experter inom Gestaltterapi?
  Ta och kika.

  http://shop.cognitus.se

  SvarSlett
 2. Det visste jeg ikke at fantes, så takk for tipset - skal gå inn og se nærmere på hva som finnes.

  SvarSlett