mandag 21. februar 2011

Når forandring ikke fryder...

Denne uken er det pappaperm på hytta. Samboeren min har ferie fra mammapermen sin...

I bokhylla fant jeg en bok som heter "Når forandring ikke fryder..." av Per Anders Nordengen.
Den er en enkel bok, med et enkelt budskap:

En ting er helt sikkert, nemlig at det alltid vil komme forandringer - og det som skiller oss mennesker er ofte hvor gode vi er til å takle disse forandringene. Forfatteren har praktisert som prest og jobber i følge beskrivelsen i boken som rådgiver i endringsprosesser i næringslivet.

I næringslivet kan en endring være organisatorisk og kanskje bety at dine arbeidsoppgaver blir forandret eller i værste fall bety at du mister jobben. Det siste har jeg (nesten) opplevd to ganger, første gangen så jeg at forandringen kom - og jeg byttet jobb akkurat da selskapet jeg jobbet i måtte legge ned og ble oppkjøpt av en konkurrent. Siste gangen skjedde det mer drastisk, men jeg opplevde det ikke som noe traumatisk da jeg var så heldig å få meg ny jobb umiddelbart.

Men dessverre kan det være slik at jeg i fremtiden kommer i en situasjon der jeg mister jobben, og som Per Anders beskriver i boken sin - kan jeg forestille meg at dette vil oppleves som en sorgprosess.
Vi mennesker ønsker å føle oss verdsatt, og det ville oppleves som et nederlag for meg å få beskjeden om at min kompetanse ikke lengre er verdifull nok for bedriften - eller at andre med lengre anisiennitet vil fortsette, men at jeg først blir permitert og deretter sagt opp.

I en slik situasjon vil min evne til å gjøre noe ut av denne endringen være utslagsgivende for hvordan sorgen vil oppfattes. Hvis jeg hadde sett mulighetene midt i alt sammen, kunne jeg kanskje funnet meg en ny retning i livet eller endelig fått muligheten til å redefinere mine prioriteringer og se fremover.

Det er selvfølgelig mulig å føle seg både forbigått og lite verdsatt på jobben hvis man får en annen stillingsbeskrivelse eller helt nye arbeidsoppgaver. Disse kan føles tredd ned over hodet på deg, og du kan føle hele situasjonen som urettferdig. En slik endring kan jo også være eller oppleves som en degradering.

Mitt møte med ulike sjefer, både toppledere og mellomledere i ulike situasjoner der en eller flere har måtte bli sagt opp, har vært relativt ulik. En god leder klarer i en slik situasjon å formidle det dårlige budskapet på en god og forståelig måte, tillate at personer reagerer og respektere dette - uten å gi falske forventninger og hjelpe sine ansatte å opprettholde sitt eget selvbilde. Jeg har sett sjefer som har taklet å gi en ansatt sparken på en verdig måte i noen få tilfeller - men dessverre er sjefer også mennesker, og takler ikke alltid en slik ubehagelig situasjon på den beste måten.

I den siste arbeidssituasjonen, der arbeidsgiveren min måtte gi hele salgskorpset valget mellom å starte som selvstendig næringsdrivende som partnere eller få en sluttpakke og finne en ny arbeidsgiver - fikk vi benyttet de kanalene som var tilgjengelige den gangen. Min sjef og jeg hadde gode samtaler etter at beskjeden ble gitt, jeg brukte tillitsvalgt til praktiske spørsmål og selskapets advokat. Vi hadde også en avtale om privat forsikring, som gjorde at jeg kunne bruke inntil 10 timer med en psykolog for å stake ut kursen videre. I tillegg kunne jeg benytte meg av venner og familie til både støtte og praktiske råd.

Slike endringer kommer ofte uventet, selv om vi i etterkant kan si at de ikke var noen overraskelse. Vi kan miste noen kjære, bli syke, separere eller skille oss fra en partner og en rekke andre større ting. Mitt budskap her er ikke at du skal være sterk og jobbe deg igjennom forandringen i stillhet, men bruk deg selv som din beste motivator - ta med deg råd av de du selv velger å rådgi deg med, og oppsøk gjerne en terapeut for å finne ut av alle de vanskelige tingene du ikke ønsker å snakke med andre om.

"Ingen lever på en øde øy. Vi lever ikke alene, adskilt fra andre mennesker. Hvem er jeg og hva jeg gjør, påvirker andre mennesker. Og andre påvirker meg. Derfor et ethvert samvær med andre mennesker en utfordring. Jeg kan bryte ned eller bygge opp. Jeg kan velge å møte mine medmennesker og mine kolleger med likegyldighet, kritikk og et kaldt blikk. Eller jeg kan velge å styrke andres selvbilde ved å gi dem oppmuntring, bekreftelse og varme."
(Fra "Når forandring ikke fryder" av Per Anders Nordengen.)

1 kommentar:

  1. Har selv den boka og vært på foredrag med han, utrolig bra og motiverende i periode der vi gikk gjennom masse forandringer på jobb!

    SvarSlett