onsdag 16. februar 2011

Lytte

Jobben min i dag handler mye om å lytte, men også i stor grad av å si de rette tingene på rett sted i et møte eller en presentasjon.

Å bruke ørene til å lytte er vanskeligere enn mange tror.

Ofte hører jeg om personer som er "gode til å lytte", og jeg undrer på hva det er som kjennetegner en god lytter? Sannsynligvis ser de ganske lik ut som meg, ørene deres er muligens både litt større eller mindre enn mine - og mange vil si at de er av det motsatte kjønn.

Evnen til å høre lyd er noe de fleste har, men det er flere som har utfordringer med hørselen enn det man skulle tro. Hørselskader som både er medfødt og forårsaket av forskjellige grunner blir mer og mer vanlig. Vi lever i en verden full av støy og bråk - der lavfrekvente lyder kan skape et enormt press på ørene over tid og skape svekket hørsel.

Selv har jeg en svak hørselsfeil etter militæret, der jeg brukte mye av tiden min med øret ca 10 centimeter fra et bombekasterrør som gikk av med rundt 160 dB. Jeg satt på venstre side av røret, så hørselssvikten min er på høyre øre. Mange dytter hodetelefoner langt inn i øregangen og hører på høy musikk hele dagen, andre går på konsert og hører piping i ørene i flere dager etterpå.

Har vi forutsetningene til stede for å høre hva som blir sagt og ikke er en god lytter - da ligger "hørselsfeilen" på innsiden av kraniet.
Hvis den du skal lytte til er dønn kjedelig, da er det jo veldig vanskelig å få med seg hva som blir sagt. Jeg har det ihvertfall slik, og opplever det spesielt når jeg er på et foredrag og den som prater ikke inspirerer meg i det hele tatt.

Andre ganger jeg er en dårlig lytter er når jeg er forbannet, da er det viktig for meg å få ut mitt budskap i stedet for å høre etter hva den annen part har å si.

Jeg er kanskje dårligst til å lytte når jeg er veldig engasjert, spesielt hvis det er et emne jeg selv mener jeg kan masse om. Da er jeg mer fokusert på å være smart og si flotte ord, leke med setninger og artikulere. Hva andre sier tilbake, kan ofte være det samme.

Heldigvis lykkes jeg i jobben min, så jeg antar at jeg er ganske god til å lytte - og en av de tingene jeg har lært mye av i løpet av det første året på NGI er å bli bedre på å høre etter - og dermed også følge med på hva andre personer sier.

Det er en ting jeg har ekstrem awareness på til tider, og jeg prøver så godt jeg kan å bli bedre til å lytte i de tilfellene der jeg tidligere har vært spesielt svak. Bare det at jeg har blitt oppmerksom på at jeg må lytte til hva andre sier, gjør at jeg blir en bedre lytter.

Om en drøy time skal jeg til en kunde som er litt misfornøyd, det skjer i de fleste kundeforhold på et tidspunkt - akkurat som i andre relasjoner. Da skal jeg lytte til misnøyen og forsøke å stille spørsmål som går litt mer i dybden, for er det en ting som jeg er helt sikker på - vi kommer til å bli enige igjen.

Siden jeg er i det møtet som rådgiver og kundeansvarlig, har jeg også min egen agenda - og trikset er å få kommunisert den på riktig måte. Klarer jeg det, vil mitt forslag gi en fordel for begge parter. De betaler oss for å utbedre problemet, vi løser et behov for dem.

Ha en god dag!

3 kommentarer:

 1. Å lytte er et veldig interessant tema. Vi hører ofte folk si: "det er en grunn til at vi er utstyrt med en munn og to ører" - som om kroppen er skapt til å lytte mer enn å snakke? Det er ikke alltid like enkelt å finne den fornuftige balansen. Mange-inkludert meg selv-trenger en større bevissthet rundt dette temaet.

  SvarSlett
 2. Å lytte handler om å ta inn omgivelsenene. Hva sies, hvordan sies det, hva blir du oppmerksom på? Hvor mye blir du aware på? Hva blir figur?
  Ufordringen er å møte mennesket som det er, og det krever at du har plass.
  Dersom 90 % av din awareness er "i deg" - er det ikke plass til mer enn 10% av omgivelsene.

  SvarSlett
 3. Veldig gode innspill fra begge to, uttrykket "to ører og en munn" er vel en gjenganger for min del i forhold til jobb - der det gjelder å rett og slett ti stille og høre etter hva f.eks en kunde forteller meg.

  Awareness er viktig som vanlig, har man ikke oppmerksomheten rettet mot den som snakker og heller er fokusert på den indre prosessen som pågår i deg selv er det vanskelig å lytte.

  Spørsmålet er vel for min del hvordan jeg kan bli bedre på å ha awareness "ut"?

  Selv mener jeg det har blitt mer awareness ut for min del i flere situasjoner, men at det er veldig lett å falle tilbake i mitt vanlige mønster og ikke høre etter.

  SvarSlett