I følge wikipedia skal diagnosen avhengighetssyndrom bare stilles dersom minst tre av følgende kriterier er oppfylt:
- Sterk lyst, eller følelse av tvang, til å innta substansen.
- Problemer med å kontrollere inntaket av substansen, i forhold til å starte, avslutte, og mengden som inntas.
- Fysiologisk abstinens-tilstand som opptrer dersom bruken av substansen opphører eller reduseres, eller viser seg med karakteristisk abstinensyndrom for den aktuelle substansen, eller gjennom bruk av samme eller beslektet stoff for å lindre eller unngå abstinenssymptomer.
- Toleranseutvikling, slik at større doser må til for å gi samme effekt som tidligere.
- Økende likegyldighet i forhold til andre gleder og interesser. Økende tid brukt på å skaffe seg substansen, på å bruke den, eller på å komme seg i form etter bruken av den.
- Adferden og bruken fortsettes selv om det tilkommer åpenbare tegn på skadelige konsekvenser.
KK gir oss en haug med introjekter |
Gutta på hjørnet ved Tranen, som er rett ved mitt bosted - er hekta på litt sterkere saker enn koffein, og du trenger ikke kunne mye om dopavhengighet for å vite at de har et problem når det gjelder heroin eller andre narkotiske stoffer. For de fleste av disse menneskene oppfylles 3 eller flere av punktene glatt, men det er ikke den form for avhengighet jeg ønsker å belyse i denne bloggposten.
For oss normalnevrotikere er det andre ting som kan være avhengighetsdannende, og noen av de jeg kan komme på i farta måtte være:
- Spilling av dataspill, gjerne på nett.
- Shopping og forbruksavhengighet.
- Sex.
- Sukkeravhengighet.
- Røyking.
- Trening.
Dagbladet forteller oss hvordan tingene skal være |
Jeg satte meg opp noen mål, men det var mer ment som en veilledning enn regler for meg selv. Det er sikkert individuelt og for meg var det nok ikke bevisst, for jeg ønsket at dette prosjektet skulle være et snev av lystbetont. Det ble ingen mål som at jeg skulle gå ned 10 kilo, trene tre ganger i uka eller slutte å drikke kola helt. For meg funket det, for i stedet for at jeg skapte en haug med introjekter - hadde jeg eierskap til mine målsetninger og det var også tillatt å feile underveis.
Det vil nok være en helt annen prosess for andre personer å gjøre om livsstilen sin, uansett om det er forbruket eller BMIen som skal ned. Men det hjelper å få awareness rundt problemet for å se på utfordringen fra nye vinkler. Det er ikke uten grunn at tv-kanalene er fulle av introjekt fremmende programmer som Slankekrigen og Luksusfellen. Det blir "god" underholdning av at folk mer eller mindre tvinges frivillig til å akseptere sine introjekter og bli oppsatt på å nå mer eller mindre urealistiske mål. I bunn og grunn er noe av basisen i disse programmene som følger:
Finn et par som får utbetalt 30.000 kroner i måneden som har et forbruk på 50.000 per måned, spør dem hvordan det går økonomisk og få et helt absurd svar som ikke har noen grunn i virkeligheten. Jeg blir fysisk dårlig av å se på disse programmene, dels fordi jeg selv har hatt høyere forbruk enn inntekt i kortere perioder og fordi jeg ser hvor vanskelig det er for disse stakkarene å innrømme med et kamera til stede at de ikke klarer å bruke fornuften og legge sammen enkle tall. Programlederen finner frem en haug med tusenlapper, de rusler rundt i huset til ofrene og peker på dyre gjenstander og spør om forbruket av luksusartikler. Først føler hovedpersonene nok skam og blir oppmerksom på sine økonomiske handikap - deretter starter prosessen med å endre forbruket.
Når jeg går innom den lokale bladsjappa, blir jeg nå veldig oppmerksom på alle introjektene vi blir møtt med i hverdagen, både aviser og ukeblader skriver om hvordan vi skal trene mer, røyke mindre, ha mer sex, bli kjendiser, bruke Facebook og sosiale medier for å finne oss kjekke høye menn, redusere skatt, få perfekt hud og innrede huset etter feng shui.
Over alt er det en haug med "Bør, skal og må"!
Vi kjøper avisen og blar igjennom, leser om hvordan vi må forholde oss til de minste trivielle ting til store essensielle spørsmål - uten å ta det inn til oss - de forsterker bare introjektene vi allerede har eller gir oss nye.
For min del fant jeg ut følgende for å gå ned i vekt:
- Det hjelper å bevege seg. Uavhengig om det er å gå en tur eller stikke på treningssenteret og drive med spinning til jeg spyr.
- Maten som spises har alternativer, jeg elsker biff med bernaise - god rødvin og fettinnholdig mat - men jeg trenger ikke spise det hele tiden.
- Jeg spiser ikke til jeg er stappmett, lager ikke mer mat enn jeg vet jeg klarer å spise og har ingen problemer med å kaste mat som egentlig "burde" ha blitt sent til barn i Afrika.
- Jeg kjøper kola i små flasker i stedet for en og en halv literen. Dette har vært helt sinnsykt effektrikt, for jeg liker å drikke fersk kola og da hadde jeg en tendens til å drikke opp hele flaska fordi jeg ikke ville at den skulle bli gammel.
Du kan ikke gjøre noe med et problem hvis du ikke er oppmerksom på det. Presser omgivelsene deg til å slutte å røyke, hjelper det ikke hvis du ikke selv ser at du har denne utfordringen - og hvis du da ønsker å slutte, bør du se på hvilke adferd du har i forhold til røyk. Når røyker du? Når er det best å røyke?
Røyker du 20 om dagen fordi det er en vane, men egentlig elsker den røyken etter middagen med biff og bernaise - så skal du kanskje opprettholde den ene røyken så lenge som mulig, men prøve å kutte ned på antallet gjennom dagen, de sigarettene du tenner fordi du går ut av et bygg eller for å stå og snakke litt utenfor jobben og få litt fri fra stressende oppgaver. Kanskje det ikke er viktig for deg å slutte helt, men første skritt er å trappe ned?
Det finnes hjelp til det meste, ulike hotlines og støttetelefoner du kan oppsøke, ivrige gestaltterapeuter som ønsker å føle røykesuget sammen med deg, apotek som selger deg nikotinplaster og storkiosker som kan hjelpe til med å bygge opp en sukkeravhengighet og sjokoladesug som kan erstatte røyken.
Hvis vi skal endre på vaner, er dette vanskelig - og det er ikke feil å innrømme at det er vanskelig og få hjelp.
Hei Jens!
SvarSlettJeg har vært innom bloggen din en gang i mellom og lest med stor interesse det du skriver. Du er veldig flink til å formulere deg så det er lett å lese det du skriver. Mange av innleggene har satt i gang noen små tankeprosesser inni hodet mitt. Det som kanskje fascinerer meg mest er at mye av det du skriver om er såkalte "ting du har tenkt på men ikke har tenkt på at du har tenkt på!". Stå på, Jens! Og hils til go'jentene dine!!
Når ting er dødskul så tror jeg at man lett får slippe å ta det bokstavelig ;) og det er vel mer og mer av det. Språk sliter ut noe sykt - når har vi nådd punktet der ingenting betyr noe lenger? ;)
SvarSlett@Hege, tusen takk for tilbakemeldingen. Det er endel slike tanker som flyr litt frem og tilbake i hodet mitt for tiden - og da er det deilig å kunne blogge litt rundt det.
SvarSlett@Herbert, jeg er redd jeg ikke forstår helt hva du mener med kommentaren din, så hvis du kan utdype det for meg - ville jeg blitt glad.