torsdag 17. januar 2013

Filming av foredrag med Frank-M. Staemmler

Jeg ble spurt om å hjelpe til med å anskaffe videoutstyr til NGI. De har planer om å filme sine foredrag og legge de ut på nettet for at de som ikke hadde mulighet til å delta også kan få et faglig utbytte av dette tilbudet.

Nå er jeg temmelig fotointeressert og har en utdannelse som lydtekniker, men det betyr ikke at jeg har noe spesielt peiling på videoutstyr for det, så jeg henvendte meg til FotoVideo, som er den fagbutikken jeg handler det meste av utstyr. Av dem fikk jeg et par gode tips om utstyr og vi valgte et Canon kamera med en Sennheiser trådløs myggmikrofon. Utstyret kom i hus og så ble jeg bedt om å hjelpe til med filmingen siden læreren som egentlig skulle gjøre det ikke kunne.

En ting er å kjøpe litt utstyr, det er noe helt annet å bli kjent med hvordan det skal brukes korrekt. Det meste av filming jeg gjør er på iPhonen min, og her var det behov for å trene litt. Så jeg tok med utstyret på hytta og lekte skjult kamera med familien, mikket opp samboeren min og fikk litt lavere puls.

Staemmler er en av mine favoritter, og det var moro å få snakket litt med ham, selv om det for det meste var fokus på å sjekke utstyret før foredraget satte i gang. Filmingen gikk forsåvidt greit, jeg slet litt med lys og hadde ikke helt kontroll på å zoome inn og ut. Etterhvert ble jeg litt vågal og startet å panorere litt (les: zoome mens jeg flytter kameraet så Staemmler kommer midt i bildet).

Alt virket bra, og jeg var fornøyd med å komme igjennom foredraget med film på minnekortet.

Planen min var så å bare legge dette ut på nett, det er sikkert kjempeenkelt - og jeg fant fort ut at jeg manglet både utstyret og programvaren for å få redigert råfilmen. Etter en kort brainstorming spurte jeg en medelev om jeg ikke kunne bruke hans iMac, og det fikk jeg.

På Mac'en hadde han noe fantastisk programvare og vi klippet bort litt, la til titler og følte oss ferdige. Da vi så skulle legge dette ut på nett, fant jeg ut at YouTube med sin standard løsning kun tillater videoer på maks 15 minutter. Ugh!

Jeg visste at jeg hadde en Vimeo konto, men der fant jeg ut at jeg kun hadde 500 Mb plass per uke, så løsningen ble å oppgradere denne kontoen og dele videoen i to. Vi kunne kun legge ut 1 halvdel per uke, så jeg var spent på det ferdige resultatet.

Rent teknisk sett er bildet litt for komprimert, vi måtte gjøre det på den måten for å komme under 5Gb per halvdel, og lyden peaker fordi jeg hadde satt input nivået for høyt fra mikrofonen.

Men nå vet jeg hvordan det skal gjøres, og jeg regner med at jeg tilbyr min hjelp til det neste prosjektet også.

Del 1: https://vimeo.com/57163292
Del 2: https://vimeo.com/57457750

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar