mandag 30. august 2010

Gestaltterapeut?

Når jeg forteller andre at jeg skal gå utdannelsen til gestaltterapeut merker jeg at de ikke aner hva det er. Jeg prøver som regel å forklare at det er som en slags psykolog - men at man ikke behandler personer med sterke psykiske lidelser, eller noe i den duren... Er jeg heldig får jeg da et anerkjennende nikk, for de fleste vet hva en psykolog gjør, eller?

Hvis jeg skal prøve å definere hva gestaltterapi er for meg, kan jeg vel begynne med å si at det er vanskelig å komme med et godt svar - for jeg vet faktisk ikke helt hva det går ut på. Da kan det jo være lett å si at jeg er den største gambleren i årets kull for kommende gestaltterapeuter - siden jeg ikke har en anelse om hva jeg begir meg ut på, betaler en god sum for å få en utdannelse innen noe jeg ikke vet hva er? Det er mulig jeg tar feil, men de fleste studentene som starter på BI vet vel hva økonomi er? Eller en NTNU elev vet forskjellen på fysikk og kjemi?

Men gestaltterapi har vært en god måte for meg å løse problemene jeg hadde en gang, samt å drive med forebyggende arbeid på min mentale helse. Terapeuten min startet med å hjelpe meg med noen helt konkrete ting, og etterhvert gikk vi over til å snakke om de sakene som var viktig for meg i hverdagen. Han utfordret meg på mange områder, og var temmelig tøff - stilte ubehagelige spørsmål rundt ting jeg normalt sett ikke har gått rundt og tenkt på. Det var rett og slett en belastning til tider å måtte dra frem store og små emner som jeg ikke hadde noen reflektert mening om - men som i min underbevisthet fikk meg til å gå rundt å være irritert, skuffet, såret og mye annet negativt. Vi snakket også om mange av de positive tingene som jeg kanskje ikke har satt pris på tidligere.

Hvis du tenker over det jeg veldig enkelt har beskrevet i avsnittet over, så er det helt klare likheter mellom dette og for eksempel en god medarbeidersamtale, en dyp samtale med en venn i et øyeblikk der man diskuterer andre ting enn de vanlige overfladiske emnene vi har en tendens til å spore inn på - eller tankene man skriver ned i dagboken sin etter å ha opplevd noe godt eller vondt.

Kan jeg lære mer om disse tingene, vil jeg bli et bedre menneske, kjæreste, pappa, sønn, bror, venn og kollega - og kanskje en dag terapeut eller sjef. Da har det ikke noe å si at jeg ikke vet helt hva jeg går til.

lørdag 28. august 2010

Hva er hensikten med denne bloggen?

Jeg har kommet inn på gestaltterapistudiet hos NGI (Norsk Gestaltinstitutt, se http://www.gestalt.no/ for mer info), som er en høyskole og tilbyr en 4-årig gestaltterapeut-utdannelse i tillegg til andre studier.

Hvis du er interessert i gestalt som fag, vurderer å søke studieplass selv - eller kanskje tror det hadde vært bra med litt "opprydning på loftet", og vil ha litt mer informasjon om hva dette med gestalt går ut på - så håper jeg du vil kunne finne litt mer informasjon på denne bloggen.

Selv har jeg vært hos flere terapeuter i ulike sammenhenger, både individuell-, par og gruppe-terapi. Som de fleste andre som oppsøker en terapeut, tok jeg kontakt fordi jeg hadde en slags krise og trengte veilledning til å takle denne. Men etterhvert som man får ordnet opp i det som er viktig der og da, har det vært flott å fortsette å gå for å utvikle seg videre.

Grunnene til at jeg søkte studiet er mange, men en av hovedgrunnene var at jeg følte at jeg ikke hadde "nok å falle tilbake på", hvis jeg plutselig skulle gå lei av min nåværende jobb. Det er absolutt ikke slik at jeg mistrives med min jobb - men at jeg ønsker å utvikle meg videre.

Til daglig jobber jeg med salg av avanserte programvareløsninger, jeg går i dress på jobben og kan nok fremstå som en typisk konservativ kapitalist - noe jeg tror de fleste ikke forbinder med å være terapeut. Men jeg ser nytteverdien av at jeg kan bruke utdannelsen til å videreutvikle mine evner til å kommunisere både innen jobben og privat. Forhåpentligvis kan jeg også en dag få egne klienter og starte opp egen praksis.

Men det betyr ikke at jeg skal slutte å jobbe der jeg er nå, for noe av fordelen med dette studiet er at jeg kan kombinere dette med min nåværende jobb - fordi studiet består av ni samlinger igjennom skoleåret og undervisningen skjer på fredager og lørdager.

Jeg har planlagt å legge ut innlegg om hvordan det er å gå på studiet og dele mine erfaringer med de som er interessert. Så får vi se hvordan det utvikler seg.